49969
Nový produkt
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
share
Máselný tuk, kterému se dnes říká podle indické kuchyně ghí, není žádnou novinkou ani v českých luzích a hájích. Naše babičky, nebo slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, mu říkaly přepuštěné máslo nebo šmolc. Oceňovaly především to, že díky absenci vody a bílkovin nežlukne, takže v dobře uzavřené nádobě vydrží na chladném a temném místě i několik měsíců.
Ghí je čistý tuk, který se připravuje velice pomalým přepouštěním másla. Při této proceduře se z másla odpařuje voda, ale i vznikající pěna, ve které jsou mléčné bílkoviny, cukry a další látky, které obsahuje běžné máslo. Výsledným produktem je opravdu čistý tuk, který má žlutou barvu a lahodnou máslovou vůni i chuť s mírně nasládlým, ořechovým podtónem.
Ghí se sice vyrábí z másla, ale díky zpracování se v něm nenachází laktóza ani kasein. Díky této vlastnosti si ho mohou, po poradě s lékařem, dopřát i lidé, kteří mají rádi chuť másla, ale trpí alergií na některou z mléčných složek.
Další z jeho neocenitelných vlastností je velmi vysoký bod zápalnosti, který se pohybuje okolo 240°C. Této schopnosti je dosaženo právě díky tomu, že při přepouštění másla jsou odstraněny všechny jeho příměsi. Při pečení nebo smažení tak nedochází k přepalování látek obsažených v tucích s nižším bodem kouřivosti a k jejich škodlivému uvolňování do potravin.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie: 3693 kJ/882 kcal; Tuky: 99 g – z toho nasycené mastné kyseliny 65 g; Sacharidy: 0 g – z toho cukry 0 g, Vláknina: 0 g, Bílkoviny: 0 g; ; Sůl: 0 g;
Minimální trvanlivost
V uzavřené nádobě na chladném a temném místě minimálně 12 měsíců. Při teplotě do 20°C můžete ghí skladovat i mimo lednici.
Země původu suroviny
Polsko
Vyrobeno
V České republice
Výrobce
Wolfberry s.r.o., Bohunická 5, 619 00 Brno
Obsah
1000 ml
196 Kč
275 Kč
16 Kč
169 Kč
283 Kč
21 Kč
16 Kč
129 Kč
105 Kč
100 Kč
106 Kč
159 Kč
964 Kč
919 Kč
90 Kč
109 Kč
39 Kč
60 Kč
610 Kč
199 Kč
79 Kč
279 Kč
229 Kč
95 Kč
95 Kč
72 Kč
99 Kč
349 Kč